joi, 14 decembrie 2017

Tot ce trebuie sa stii despre UTMB (update 3 ianuarie)

Update 3 ianuarie - azi e ultima zi (pana la miezul noptii) in care va puteti inscrie. sansele la ora actuala arata in felul urmator:

La UTMB® azi inscrierile sunt la 219%, aveti probabil 2 sanse din 5 de a fi trasi la sorti
La CCC® inscrierile sunt la 184%, aveti probabil 1 sanse din 2 de a fi trasi la sorti
La TDS® azi inscrierile sunt la 127%, aveti probabil 7 sanse din 10 de a fi trasi la sorti
La OCC azi inscrierile sunt la 345%, aveti probabil 1 sanse din 5 de a fi trasi la sorti
La PTL® azi inscrierile sunt la 92%. Participare asigurata daca indepliniti conditiile
La YCC azi inscrierile sunt la 49%. Participare garantata daca indepliniti conditiile

Ca de obicei lumea cam fuge de TDS, cursa cea mai grea, dar si cea mai frumoasa
Sanse mari la TDS, sanse mici la UTMB, CCC si mai ales la OCC

________________________________________________________________________________

Ultra Trail du Mont Blanc este cel mai mare si mai prestigios concurs de alergare montana din lume. In fiecare an zeci si zeci de mii de alergatori isi doresc sa participe, se agita sa stranga punctele necesare diferitelor curse si apoi stau cu sufletul la gura sa vada daca au fost trasi la sorti pentru a putea incepe sa planifice o calatorie care se anunta si ea la fel de epica in Alpi franco-italieni.

In primul rand este un eveniment comercial, destul de scump, o cursa facuta pentru profit, fara premii in bani. Totusi de ce se inghesuie alergatorii sa participe?

Dar hai sa vedem cursele:
 • UTMB - 170 km, start din Chamonix, diferenta de nivel 10.000+ m, numar maxim de alergatori 2300, timp limita 46:30 h, puncte necesare 15 (din 3 curse)
 • TDS - 120 km, start din Courmayour, diferenta de nivel 7.200+ m, numar maxim de alergatori 1600, timp limita 33 h, puncte necesare 8 (din 1-2 curse)
 • CCC - 101 km, start din Courmayour, diferenta de nivel 6.100+ m, numar maxim de alergatori 1900, timp limita 26:30 h, puncte necesare 8 (din 1-2 curse)
 • OCC - 56 km, start din Orsiers, diferenta de nivel 3.500+ m, numar maxim de alergatori 1200, timp limita 14:30 h, puncte necesare 4 (din 1-2 curse)
 • PTL - este o cursa de echipa de 300 km cu reguli speciale
 • YCC - este cursa pt alergatorii tineri, 16-22 de ani, 15 km cu 1200m diferenta de nivel
Cum facem punctele necesare pentru a participa la una din cursele UTMB? Participand la una din cursele partnere UTMB, fiecare dand un anume numar de puncte in perioada 01/01/2016 and the 31/12/2017. Lista cu cursele partenere o puteti gasi aici

Dca va intrebati de ce unele curse dau puncte si altele nu, raspunsul este foarte simplu. Cursele partenere trebuie sa plateasca pentru privilegiul de a fi parteneri UTMB. O idee de afaceri stralucita, creezi o cursa care nu se rateaza, iar competitorii tai platesc ca participantii lor sa poata lua startul la UTMB. Daca va aduceti aminte anul trecut a fost un mic scandal, cateva curse americane prestigioase refuzand sa plateasca in pofida faptului ca exista o presiune publica in aceasta privinta.

Practic multa lume alege concursurile si tinand cont de faptul daca dau puncte pentru UTMB sau nu. Daca nu mai apare in lista, raspunsul este de obicei simplu, Nu a platit.

Chiar daca aveti punctele necesare, tineti cont de timpii limita, care sunt mult, mult mai stransi decat la noi. Sa zicem ca ati facut punctele terminand de 2 ori CiucasX3 in 22-23 h si aveti punctele pentru TDS. Va trebui sa trageti foarte tare ca sa nu va loveasca un termen limita. In 2017 au terminat un pic peste 1200 din 1600+ alergatori. Am vazut multi alergatori care au cedat pe ultimii 10-20 de km si nu au mai terminat.

Amanunte administrative
- se poate ajunge cu masina, avionul (variante multiple, recomandat prin Geneva si apoi cu shuttle-ul organizatorilor)
- cazare se poate gasi pe toate gusturile si pe toate buzunarele, inclusiv prin booking.com, airbn, etc
- cu mancarea cea mai buna varianta e sa-ti gatesti singur sau sa stai cu Robert Hajnal, caz in care te-ai scos. Mama lui a avut grija de mine ca si cum as fi copilul ei.
- cazare mai ieftina se gaseste in localitatile limitrofe Chamonix. Verifica inainte daca exista shuttle catre zona de start. Deplasarea intre localitati in afara startului e destul de usoara, exista un sistem bine pus la punct de transport local, iar in pretul de cezare intra si un pass
- exista un Expo market unde poti gasi produse de la toate firmele posibile si imposibile la preturi mai bune ca in Romania. De multe nu ati auzit pentru ca nu se importa la noi
- echipamentul obligatoriu se verifica la sange inainte sa-ti iei kitul, si apoi se mai verifica prin sondaj la start si pe traseu. Se verifica pe bune, prin sondaj doar ce articole sunt verificate, dar cu siguranta esti verificat pe traseu. Luati tot ce este pe lista, atentie la hainele impermeabile.
- organizarea este perfecta, gasesti puncte de alimentare foarte bine dotate, poti sa-ti incarci si ceasul Garmin
- distantele intre punctele de alimentare sunt mai mari ca la noi, au fost si 18 km fara apa (desi gasesti izvoare)
- merg multi romani, cauta-i pe lista de acceptati si imparte cu ei costurile de deplasare si/sau cazare

Atmosfera este extraordinara. Nu ati vazut asa ceva, sunt mii si zeci de mii de oameni la startul UTMB, cursa lunga. Cand intri inapoi in Chamonix lumea se ridica de la terase sa te aplaude (nu conta ca eram la coada cozii). TOTI oamenii pe care ii intalnesti te incurajeaza, pe poteci, in satele si oraselele prin care treci. Cu totul altceva decat la noi.

Peisajele sunt extraordinare, uitati aici cateva poze. 


In apropierea punctelor de alimentare sunt foarte mult spectatori si apartinatori. Toti creaza o atmosfera cum vezi in Turul Frantei.

Exista foarte multi fotografi pe traseu, dar pozele se platesc. Mie mi-au cerut 79 Euro pentru toate pozele mele, iar acum au revenit cu o oferta la 50%. Ma mai gandesc.

Marea majoritatea a vedetelor mari ale alergarii montane sunt prezente, iar daca ai timp iti recomand sa mergi la un CP spre finalul cursei lungi, sa ii vezi cat de umani sau nu sunt.

Kitul de start cuprindea un tricou de calitate mult superioara a ce vezi pe la noi, iar finisheri nu primesc medalie, dar in schimb am primit o vesta faina de la Columbia.

Inscrierea este cu tragere la sorti la fiecare cursa, platesti 50 Euro, si apoi cum ti-o fi norocul. Daca nu esti tras la sorti de prima data, la anul vei avea coeficient dublu, iar daca 2 ani la rand nu esti tras la sorti, in al treilea participi fara tragere la sorti. Daca nu ai noroc primesti cei 50 de Euro inapoi.

Taxele anul acesta au crescut (iar) si sunt urmatoarele:
 • UTMB® : 250 € 
 • CCC® :   150 € 
 • TDS® :    170 €
 • OCC :      85 € 
 • YCC :      30€ 
In concluzie UTMB este un concurs comercial, dar la care merita sa mergi macar o data, chiar daca este o cheltuiala destul de mare. Daca combini cursa cu o mica vacanta merita cu siguranta :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu