miercuri, 21 iunie 2017

Timpi limita si echipament obligatoriu

Dupa articolul de anul trecut dupa 2x2 race revin asupra acestui subiect. Inspiratie mi-au fost concursurile de anul acesta unde mama natura si-a cam facut de cap, in special Transilvania 100 si la Retezat Sky Race. La Retezat am asteptat o amica 4 ore la final, o asteptare plina de emotii, pentru ca se terminase cursa si ea nu mai venea. Tot asteptand am avut ocazia sa aud tot felul de povesti apocaliptice despre vremea de pe varful Custura, cu grindina pe fond de vant de 60-80 km/h, mai puternic la rafale probabil. Cel putin 3 persoane mi-au spus ca au vazut iadul pe sus J.


In general cine a fost bine echipat nu a avut (prea mult) de suferit, dar au fost si destui care aveau doar bluze sau doar tricou, fara sa aiba geci sau foite. Cam aceasi poveste si la Transilvania 100, multi au avut echipament minim. Nu vorbesc aici de alergatorii de elita, care au o experienta bogata, stiu foarte bine ce pot si cat duc, si nici de oamenii cu experienta lunga de mers pe munte, care la fel nu se sperie de udeala si de mers prin vant si ploaie. Ma refer mai ales la generatiile mai noi de oameni care au trecut de la asfalt la alergarea montana. Am vazut atat in Bucegi cat si in Retezat oameni care aveau mari probleme de la frig, aproape de hipotermie, am vazut oameni scosi cu ambulanta, salvamontul, etc.

Toate acestea in conditiile in care vremea era anuntat la peste 2000 m ca fiind foarte rece, cu temperaturi resimtite, pe motiv de vant puternic, de minus 6-8 grade Celsius. Organizatorii au lansat tot felul de mesaje, pe toate canalele si modurile posibile, si totusi au fost destui care i-au ignorat si au avut probleme. Inclusiv la sedinta tehnica, pe mail, facebook, etc. In afara de asta prognozele disponibile pe diverse site-uri gen Meteoblue, care indica destul de precis conditiile meteo chiar de pe varful muntelui, iti ingaduiau sa te echipezi in mod corespunzator.

Deagi alergatori si alergatoare, pantalonii scurti pe o astfel de vreme sunt doar pentru cine stie sigur ca nu va avea probleme pe o astfel de vreme. Adica pentru cine se va misca constant si destul de in forta ca sa se incalzeasca. Fusta de alergare arata foarte bine, si trebuie sa recunosc ca sunt un fan al fetelor care alearga in fusta, dar lasa cea mai mare parte a piciorului gol. Daca stii ca esti friguroasa, oare nu e mai bine sa iei un colant lung? La fel daca nu esti rapid/rapida si stii ca vei petrece un timp mai mare in cursa (6-8 ore pe traseul Custura) ar fi fost bine sa asculti sfatul organizatorilor de la sedinta tehnica si sa iei in afara de foita de ploaie si o bluza in plus, manusi si ceva de pus pe cap.

Din pacate este evident ca nu ne putem baza pe bunul simt si pe instinctual de conservare, pentru ca mereu vor fi oameni cu mai putina experienta care nu vor sau nu stiu sa se informeze, si vor avea astfel de probleme. Ce pot sa faca organizatorii, care in cazul unui accident mai serios infrunta anumite riscuri, din categoria celor care NU sunt acoperite de declaratia pe proprie raspundere pe care o semnam de fiecare data.

Aici stiu ca imi voi atrage iar o groza de injuraturi si pareri de bine, dar eu consider ca sunt cateva solutii simple si aplicate de ceva vreme la concursurile de afara.

Prima ar fi timpi limita mai stransi si in scadere pe termen mediu si lung. La Olympos Maraton  fiecare CP (si sunt 13) are timpul limita, si daca l-ai depasit ti se ia numarul si ai iesit din cursa. Un cunoscut alergator roman are 8 participari si abia 3 editii terminate, ceea ce nu l-a impiedicat sa revina in fiecare an. Timpii limita sunt stabiliti asa incat sa te oblige sa alergi si nu sa mergi la plimbare. In pozele de la cursele noastre se vad o groaza de alergatori care merg mai lejer decat la plimbare, care stau la taclale si fac poze pe tot traseul. Asta nu e neaparat ceva rau, dar trebuie sa tineti cont ca acest lucru va prelungeste sederea pe traseu si va expune la riscuri prelungite, care corroborate cu lipsa de conditie fizica si de experienta montana, va pun in pericol.


Un concurs de alergare este un concurs unde vii sa alergi si nu sa vizitezi muntele. Poti reveni mai bine echipat ca sa faci poze, sa admire peisajul. Nu vreau sa ma pun in calea fericirii nimanui, dar nici nu as vrea sa mai vad oameni cu hipotermie, oameni adus jos cu targa, etc. Iata o relatare de la cineva (o sa pastraz naratorul anonim) care a facut parte din cei care au avut probleme. Relatarea e usor apocaliptica, dar descrie excelent prin ce au trecut multi alergatori:

O cursa foarte diferita fata de cea pe care am avut-o eu. Cei care au terminat Custura sub 6 ore nu au prins vremea infernala pe varf, doar vant puternic.

Daca timpul limita de la Salvamont Buta ar fi 3;30 sau chiar spre 3 ore, cu siguranta toata lumea nu ar mai avea timp de stat la povesti si facut poze. Imi pare rau pentru cei care isi doresc Custura dar nu pot ajunge in timpul acesta. Ambitia si vointa nu pot inlocui antrenamentul, dar muntele si cursa raman acolo.

Alta propunere ar fi un control al echipamentului in cursa (acela care mereu e pomenti, dar niciodata nu se face), dar pentru cei de la coada clasamentului. Ar fi absurd sa-i opresti pe Palici, Soby si Preda din lupta lor pentru locul 1 ca sa-i controlezi de echipament. Dar ai putea a zicem dupa ce au trecut jumatate sau 2/3 din alergatori sa-i controlezi pe cei de la coada cursei, sa vezi daca au echipament corespunzator vremii. Nu as face asa ceva pe vreme buna, ci doar cand stii ca e posibil sa fie vreme rea (sau chiar e :D), mai ales pe prognoze proaste, cum a fost sambata.

Acest control l-as face intr-un punct strategic, cum e Buta la Retezat, si m-as asigura ca oamenii care vor petrece inca 4-5 ore pe munte au la ei tot ce le trebuie ca sa fie in siguranta. Cine nu are e poftit frumos pe traseul mai scurt. La fel si cu cei care sunt vizibil aproape de hipotermie. La Eco as face asa ceva la intrarea in bucla 3 daca ploua si sunt conditii ca in 2016. La Transilvania 100 merge facut la Malaiesti, etc.

Nu as vrea sa se inteleaga ca le reprosez ceva la organizatorii de la Retezat Sky Race. Am apreciat si eu organizarea excelenta, si mai ales procedurile bine puse la punct cu cei de la Salvamont si Jandarmeria Montana, care au permis evacuarea multor alergatori in conditii de siguranta de pe munte, chiar si in lipsa unor comunicatii eficiente (nu era semnal deloc). 

Apreciez ca organizatorii au incercat sa-i multumeasca pe toti, lasand inscrierile libere, acordand medalii si la cei care au depasit timpul limita, etc, doar ca riscurile inerente ar trebui reduse cat mai mult, si aceasta va insemna in mod inevitabil luarea unor masuri mai nepopulare.

Voi ce opinie aveti?

11 comentarii:

  1. Eu cred ca, fiind o cursa pentru amatori, nu prea poti impune lucrurile sugerate de tine. Cred ca oamenii care participa vor sa isi testeze limitele, deci e normal ca timpii limita sa permita si neprofesionistilor sa participe pana la capat. In ce priveste un echipament minim obligatoriu, ai dreptate, ar trebui impus, conform principiului daca esti inconstient, noi, ca organizatori, te protejam. Dar, pana la urma, experientele precum cea din aceasta cursa, te ajuta sa performezi, de la an la an. All in all, cred ca e alegerea organizatorilor cat de elitista stabilesc ca vor sa fie cursa. Iar eu salut incurajarea participarii a cat mai multor amatori, cred ca asta duce la progresul natiunii, ca sa folosesc vorbe mari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt la fel de amator ca tine, si s-a intamplat sa cad victima unui timp limita. Eram intr-o stare proasta, dar as fi continuat daca nu ma loveam de un timp limita.
      Solutia e simpla, mai mult antrenament si nu mai am problema asta.
      Timpii limita nu te impiedica sa participi la curse, ci doar te impiedica sa-ti faci rau

      Ștergere
  2. Eu sunt de parere ca nu trebuie facute discriminari, controlul echipamentului obligatoriu trebuie facut atat premiantilor cat si codasilor. Daca se face controlul de seara, la ridicarea kiturilor, ca in cazul Transylvania100K, de ce nu se face si dimineata inainte de cursa? Mie nu mi s-a facut controlul de dimineata. Eu am avut echipamentul complet drept dovada nu m-am speriat ca am prins ceata, ploaie, grindina, zapada, gheata, noroi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca controlul la Buta strict la cei care nu trebuie lesati sa plece pe sus neechipati este ok. daca te uiti in poze, la elita toti aveau foita, chiar daca unii nu o purtau decat in jurul braului. Problemele nu apar acolo, ci la cei mai lenti care nu se misca asa repede, si deci sufera de frig. Dar as fi foarte ok si cu controlul la start. Eu mereu sunt pregatit de vreme rea

      Ștergere
    2. Cei care alearga sub 4h, sa fie si mult sub 0 grade si tot nu intra in hipotermie, aici nu e de discriminare, ar trebui facut ca la maratoanele mari de plat: cum e cu zonele, alergi sub 4h iti trebuie doar pantofi de trail, sub 5h tricou cu maneca lunga, sub 6 foita, sub 7 manusi, sub 8 geaca, peste bunda.
      Greseala cea mai mare o fac organizatorii cand se incapataneaza sa puna obligatoriu un echipament fix indiferent de vreme(se anunta 30grade, 0 sanse de ploaie si tu alergi cu manusi, caciula, foita si tricou cu maneca lunga), traseu(la 100k era acelasi echipament obligatoriu si pentru 100k si pentru 20k, la anu probabil o sa faca o cursa populara de 2k roata castelului si o sa fie obligatoriu echipamentul de la 100k) si alergator.
      La MPC mai envereaza cel mai mult lucru asta cu echipamentul obligatoriu, e echipamentul obligatoriu pentru vremea aia care se intampla odata la 5-6 ani si in plus toamna nu sunt schimbari bruste de vreme ca primavara sau inceputul verii.
      La MPC 2016 era o fata care verifica echipamentul, pana nu am avut tot la mine, nu m-a lasat sa trec, era sa pierd startul, tot traseul am injurat-o in gand pentru ca, caram dupa mine atat de multe lucruri in plus, care ma incetineau si nici nu eram obisnuit sa alerg cu ele.Evident ca erau unii care dupa ce treceau de control se descotoroseau de tot echipamentul in plus daca cunosteau vreun spectator prin preajma.

      Ștergere
    3. ...de ce postezi anonim ? din acest motiv unele probleme nu se rezolva , caci se discuta anonim din spatele tastaturii , nu omeneste si deschis face-to-face la sedintele tehnice ( pe care din pacate multi amatori le ignora ) !

      Ștergere
    4. trebuie sa-i intelegem si pe organizatori. E greu sa-ti asumi raspunderea pt 800 de oameni, si la fel e greu sa faci o regula doar pt unii, iar pt ceilalti nu. Unde tragi linia? Eu nu sunt rapid, dar sunt rezistent la frig. E greu spre imposibil sa-i evaluezi pe toti

      Ștergere
    5. Sa fim seriosi, echipamentul obligatoriu de obicei nui chiar asa de mult si daca il cumperi corect nici nui voluminos. Si devine mai mult in caz de se anunta vreme rea in caz de nu totul este ok. Retezat sa inceput anul acesta ok si credetima unii care au fost o sa fie deacord ca daca nu erau anumite elemente obligatorii apoi acolo pe virf aveai sa plingi si sa te rogi sa ajungi mai repede la finis. Dupa mine totul este in norma. Eu acuma alerg in compresori si sorti, partea de sus termo si o scurta pentru vint ploaie si parca as zice ca la competitii nu as avea nevoie de echipament special dar in caz de ceva cine va raspunde de tine?

      Ștergere
  3. Eu zic ca fiecare sa fie responsabil de echipamentul lui.Oricat ar incerca organizatorii sa impuna, cineva se gaseste sa nu respecte regulamentul.Organizatorii sa vina cu recomandarile si atat, restul depinde de fiecare, si sa anunte conditiile meteo daca se poate, dar cum toti stim, vremea la munte este foarte schimbatoare.La antrenamente pe munte cum faci? nu te verifica nimeni...raspunzi singur de tine..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa e, dar ce te faci cu inconstientii? daca patesc ceva e si raspunderea organizatorului. La acei oameni nu e problema la antrenamente pe munte, pt ca nu fac :)

      Ștergere
  4. Am avut ocazia sa particip anul acesta la cursa data. Ceea ce ma atras doarte tare nestiind ce o sa intilnesc a fost diferenta de nivel la distanta de 28km. A fost o cursa pe cinste si o sa mai revin la ea pentru a retrai emotiile din plin. Multi din prietenii alergatori dupa aparitia fotografiilor si a materialului video au inceput sa regrete ca nu au participat si ei. Ce tine de timpul limita mai ales in asa conditii meteo e si normal sa fie deoarece si cei de la punctul de control pe virful Custura sunt oamenii si tot simt frigul ca si restul.

    RăspundețiȘtergere