duminică, 3 ianuarie 2016

Cati alergatori de trail am avut in 2015 in Romania?

Daca sunteti curiosi cati alergatori de trail avem in Romania, in anul de gratie 2015, aveti mai jos raspunsul. M-am apucat si am adunat toti participantii la concursurile de trail running pe care am reusit sa le identific. In mod sigur mi-au scapat cateva, iar cifrele nu au pretentia de a fi 100% exacte. Am luat unde am gasit si DNS si DNF (au fost cateva competii unde sunt afisati in clasament doar cei care au terminat cursa), pt ca aici am urmarit inscrierile mai ales, oameni care au platit o taxa, si deci merita sa-i consideram trail runneri, chiar daca nu au alergat. Am luat in considerare toate concursurile care se desfasoara in natura, si am inclus la trainrunning si verticalurile, dar si concursul de aventura Pro Park, care a avut o portiune mare de alergare pe munte. Am avut un ajutor, de fapt marea majoritate a muncii de cercetare a facut-o colega mea Elina Statescu, careia ii multumesc si pe aceasta cale.

Ca sa nu va tin foarte mult in suspans, suntem aproape 15.000  peste 15000 de participanti la concursurile de alergare montana din 51  53 de competitii. Iar numaratoarea continua! Numarul de participanti variaza de la 6 la 14826. Cifra de 14826 15486 este una bruta, este foarte probabil sa fim mai multi de atat. De asemenea trebuie sa tinem cont ca la cateva concursuri am avut doar finisherii (de exemplu la VMT, iar acolo au fost doar la ultra oamenii care au alergat 40, 60 sau chiar 70 de km, dar nu s-au incadrat in timpii limita, si mi s-a parut corect sa-i includem si pe ei). Evident numarul real de alergatori este mult mai mic, dar este o munca de chinez sa-i depistam pe toti alergatorii in mod individual, pentru a vedea cati suntem foarte exact. Am vazut ca si la case mai mari se contabilizeaza numarul de participari, asa ca sunt de parere ca nu este nevoie sa inventam noi roata.

Numarul mediu de participanti per cursa este de 290, dar evident ca este un calcul doar de dragul statisticii, marea majoritate a concurentilor sunt grupati in primele 10 competitii.

Este o cifra foarte frumoasa, in crestere de la an la an, chiar daca nu avem date pentru 2014. Sper ca aceasta cifra sa va fie de folos voua organizatorilor de competitii, pentru a le spune sponsorilor ca acesta nu mai este un sport de nisa, iar implicarea lor le poate aduce o publicitate frumoasa si aducatoare de profit. O sa incerc sa fac in fiecare an o astfel de statistica, si vom putea sa comparam cresterea fenomenului.

Am folosit atat listele de concursuri de pe site-uri (trail-running.ro, sportsplanner.ro, time.it.ro/2015, maraton.info.ro), cat si clasamentele de pe site-urile concursurilor. Unde nu am gasit am apelat la organizatori, care mi-au furnizat cu multa amabilitate rezultatele. Pe aceasta cale as vrea sa le multumesc celor care si-au intrerupt pregatire si/sau odihna pentru Revelion ca sa-mi furnizeze mie cifrele de care aveam nevoie. Oameni deosebiti, poate prea putin apreciati pentru efortul lor, de foarte multe ori mai mult criticati decat apreciati. Eu le multumesc la toti pentru ajutor :)

De remarcat ca avem deja concursuri mari, care sar de 1000 de participanti. Cel mai mare concurs este Semimaratonul Intersport Brasov, care a avut 1409 participanti si care creste in continuare de la an la an. A doua competitie ca numar de participanti este EcoMarathon Moeciu care a avut 1194 participanti. Ecomarathonul ar fi putut sa depaseasca probabil Semimaratonul Brasov daca si-ar fi dorit, pentru ca locurile de la concursul din Moeciu se dau ca painea calda, fiind ocupate cu mult inainte de data startului, atat datorita frumusetii locului, cat si organizarii foarte bune. Pe locul trei se claseaza Ciucas X3, cu 1051 participanti, dupa un veritabil tur de forta la organizare, avand curse de la 21 la 105 km, si o organizare iarasi de exceptie.

De remarcat si faptul ca Baneasa s-a apropiat foarte mult de cifra de 1000 de participanti, avand 958 de participanti si locuri ocupate cu ceva timp inainte, deci ar fi putut intra probabil in top 3 daca organizatorii aveau mai mult kituri :)

Cat despre distributia intre feminin/masculin, am fost fericit sa constat cu ochiul liber ca numarul de participari feminine este intr-o crestere destul de abrupta, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. La unele concursuri nu am avut defalcarea pe curse, ci doar numarul final (nu au fost incluse in defalcarea pe sexe), dar nu cred ca ar schimba decat in mod superficial procentul. Procentul care mi-a iesit a fost de aproximativ 25% femei si 75% barbati. De remarcat ca procentajele la cursele mai scurte scad cam la 1/3. Dar si la ultra procentajul se modifica de la an la an in favoarea doamnelor :).

Va urez la multi ani si spor la antrenamente


PS: Aveti mai jos lista competitiilor si numarul de participanti de la fiecare. Apreciez daca imi semnalati public sau privat inevitabilele greseli pe care mi le asum, urmand sa fac modificarile necesare. Daca v-a placut articolul si informatiile continute (munca a doi oameni intinsa pe mai multe zile) apreciez un share pe mighty facebook :)

PS 2: multumesc celor care mi-au transmis informatii si corecturi







17 comentarii:

  1. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=491931060958147&id=452558211562099

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, l-am introdus acum in tabelul meu. maine voi mai modifica articolul, pana atunci mai astept sesizari :D

      Ștergere
  2. Cred ca suma totala a participantilor este departe adevar prin simplu motiv ca aproape toti alergatorii montani participa la anual la mai multe curse, astfel ca numerotarea lor se repeta cu fiecare cursa. (As spune ca suntem cel putin de 3 sau 4 ori mai putini).

    Dar am putea rezolva si aceasta situatie daca am gasi pe cineva cu timp si chef sa ne faca un programel (in excel) in care sa introducem listele concurentilor participanti la fiecare competitie iar numararea lor sa se faca automat, evitand astfel dublarea, triplarea, s.a.m.d., a numelor concurentilor. Tot prin acest program am avea o statistica foarte exacta a sexelor concurentilor, a etatii, a distantelor de alergare preferate, a taxelor, oraselor cu cei mai multi concurenti, chiar si nominalizarea persoanelor care participa la N curse intr-un an. De asemenea, putem extinde introducerea datelor si pentru concursurile din afara Romaniei, dar asta e deja o alta poveste. :)

    P.S. Sau putem sa o facem manual, si sa luam fiecare lista la puricat, dar nu este in avantajul nimanui. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ar fi si mai bun un sistem prin care sa se organizeze si competitii, arbitraj, etc? ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ar fi si mai bun un sistem prin care sa se organizeze si competitii, arbitraj, etc? ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu se poate asa ceva. toate sunt competitii private, organizate de divsersi oameni si organizatii. federatia de profil nu e interesata de astfel de sport, desi rezultatele la nivel mondial sunt mult mai bune decat cele scoase de atletii de club (cluburile clasice)

      Ștergere
  5. Ai uitat cel putin 4 competitii:
    1. Maraton Baru Mare 2015 http://www.sanmontan.ro/evenimente/201507-BaruMare/
    2. Resita Trail Race http://resitatrail.blogspot.ro/
    3. Harghita Trail Running http://feelgoodteam.ro/
    4. Thermal Trail Race http://www.thermaltrailrace.com

    RăspundețiȘtergere
  6. si inca unul 'scapat' Maraton Baru Mare 2015 - www.sanmontan.ro 2.) Transmaraton are loc in intregime pe sosea (ca sa nu zic asfalt...) si anume... pe Sosea! Transfagarasan e numai unul... ;-) chiar daca am participat si eu ... asta ar trebui scos, are legatura cu trail-ul cum am eu cu Paris-ul ... cand ma uit la un album cu poze!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dinu... ti-a mai zis careva c-ai putea schimba numele blogului!? de exemplu in... ''Muntele nostru''! chiar si pentru a da o tusa altruista ;-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma gandesc de ceva timp sa trec pe .ro, si sa schumb si numele. initial a pornit d la un mic blog unde scriam de cateva ori pe an si-mi povesteam calatoriile. intre timp lucrurile s-au mai schimbat :D

      Ștergere
  8. ... daca a 'intrat' in clasament ''Maratonul Zapezii'' de ce n-ar merge si Maratonul Nisipului!? http://www.maratonulnisipului.ro in Martie 2015 a fost, tot in Martie va fi si anul asta, de la Mamaia - Navodari si retur!
    2. Maraton montan Rafael - 25.10.2015 http://www.trackmyrace.com/ro/running/event-zone/event/maratonul-montan-rafael/results/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, le-am bagat in calcul, dar o sa editez maine articolul. Am bagat si maratonul nisipului, desi nu e chiar trail. Maratonul zapezii urca pe munte, ajunge spre Diham.
      Am bagat si Rafel, mi-am adus si eu aminte de el :D

      Ștergere
  9. Poti completa lista evenimentelor cu:
    1. Crosul Hoia - 200 alergatori
    2. Faget Tour - 460 alergatori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pt ajutor. La Faget nu am gasit decat Faget Winter Race, imi puteti spune perioada in care a avut loc Faget Tour? Am gasit ceva pe site-ul lor cu 15 oct dar fara rezultate

      Ștergere
  10. Runsilvania Sky Run a fost in 2014. In 2015 nu s-a mai organizat.

    RăspundețiȘtergere