marți, 27 octombrie 2015

Cel mai mare maraton din Romania

Am avut curiozitatea sa ma uit un pic pe cifrele de participare la maratoanele din Romania, pentru a vedea care este cel mai mare maraton romanesc. Cifrele de mii de participanti (chiar 8.000 anul acesta) publicate de marile curse Maratonul International Bucuresti sau Maratonul International Cluj sunt inselatoare, pentru ca includ la participanti si p cei de la alte probe, fara nici o legatura cu maratonul, gen cursa populara, stafeta, 10k, semimaraton, etc. De aici apar cifre bombastice cu mii si mii de alergatori, dar din pacate cifra reala de alergatori este sub o mie de participanti. Da, ati citit bine, nu am avut inca maraton cu peste o mie de participanti, din cate stiu eu.

MARATÓN, maratonuri, s. n. Cursă atletică desfășurată pe o lungime de circa 42 km. [Pl. și: maratoane] – Din fr. marathon. 

 Deci dintre participantii la un eveniment de alergare intitulat, Maraton, fie el si international, trebuie sa-i punem la socoteala doar pe cei inscrisi la proba de maraton, si care trec linia de sosire. Am preferat sa iau ca factor de referinta numarul celor care termina cursa, pentru ca asa evitam orice suspiciune de umflare a numerelor. Oricine se poate inscrie la un maraton, dar nu oricine poate termina cursa in timpul limita. Pozele cu mii si mii de oameni luand startul impreuna arata impresioant din elicopter, dar cand probleme scurte se termina, cam raman o mana de oameni pe traseu, sub privirile adesea ostile a trecatorilor, care nu inteleg de ce pentru o mana de oameni se blocheaza traficul. O lipsa crasa de educatie, la care noi trebuie sa ripostam mai ales cu un numar cat mai mare de alergatori, ca sa avem o justificare solida pentru blocarea traficului.





Ca sa nu va mai tin in suspans, da, asa cum era de asteptat, dat fiind amploarea evenimentului, sponsorii corporate si sustinerea publica, Maratonul International Bucuresti (MIB - alergare pe sosea) este cel mai mare maraton din Romania, dar distanta fata de urmatorul clasat este mult mai mica decat ar fi de asteptat.



Concret, MIB 2015 a avut la finish 893 de maratonisti, din 10.000 de alergatori inregistrati la startul evenimentului, iar al doilea maraton, unul organizat fara tam-tam, cu cheltuieli minime, si aproape fara publicitate, Maratonul Piatra Craiului (MPC - trail running), a avut 635 de finisheri, nota bene, avand o singura cursa, cea de maraton.



Pe pozitia a treia vine alt maraton de trail, Ecomaraton Moeciu, cu 506 finisheri. De remarcat ca Ecomaratonul este o cursa cu locuri limitate, la care inscrierile se termina din an in an din ce in ce mai repede (ianuarie deschiderea inscrierilor, in februarie deja nu mai sunt locuri). Este decizia organizatorilor de a avea locuri limitate (si nu putem decat sa o respectam), pentru a reduce impactul asupra mediului, dar care lasa pe multi doritori pe dinafara. Am impresia ca Ecomaratonul ar avea potentialul de a concura la numarul de participanti MIB-ul daca ar lasa un numar de locuri nelimitate la proba de maraton si daca ar colabora, asa cum o face MIB-ul, cu marile firme din Romania. Putin probabil sa se intample asa ceva totusi :)



Am crezut ca pe o pozitie fruntasa va fi si Maratonul International Cluj, dar se pare ca nu este asa. Concret, Clujul a avut la finis in 2015 un numar de 252 de alergatori, 2019 in 2014 si 181 in anul 2013. Clujul probabil palteste tribut faptului ca este intr-o perioada cand incep alergarile montane, si probabil lumea nu mai are chef de alergat pe asfalt. Daca ar fi pozitionat in martie probabil ar avea o cifra de participanti mai mare. Toate date sunt luate de pe site-urile oficiale ale maratoanelor. Este trist ca cifrele nefardate sunt atat de mici in realitate, si ca nu am avut inca o cursa cu 1000 de alergatori la finish. Ce diferenta fata de marile maratoane cu cu zeci de mii de participanti.

Am sa incerc o comparatie intre MPC si MIB, lasand la o parte Ecomaratonul.
  
E greu de facut o comparatie intre cele doua curse din multe motive. MIB este o competitie cu pretentii (la a opta editie), cu multi sponsori, cu multe corporatii care cumpara probabil mii de locuri (angajatorul meu a achitat 95 de locuri, din pacate doar 4 la maraton), majoritatea la stafeta si la cursa populara, dar si 10 si 21 k, cu acreditare internationala, cu kenyeni care primesc prima de start, cu traseu care blocheaza jumatate de Bucuresti (foarte misto - felicitari), cu o logistica impresionanta si cu o taxa de participare piperata, care pleaca de la 35 Euro si poate ajunge pana la 55 Euro, in functie de data inscrierii. Exista reclame platite, campanie de PR, evenimente media, tot tacamul.
MPC-ul este la editie aniversara, a 10-ea si este inca un concurs pentru prieteni, facut de alergatori pentru alergatori. Nu exista aperoape deloc publicitate pentru concurs, nu se deschid inscrierile cu jumatate de an inainte, ba dimpotriva, anul acesta ele au fost deschise cu nici 6 saptamani de data concursului, pe 26 august, iar publicitatea deschiderii listelor a fost facuta de prietenii si fanii lui Lucian Clinciu, care am dat share la anuntul de inscriere. Atat si nimic mai mult. Inscrierile au durat 30 de zile si au atras cam 800 de participanti, dupa triere facuta de organizatori, care limiteaza inscrierea pentru cei fara experienta de alergare montana. Exista sponsori, dar nici pe departe ca la MIB. Taxa de participare este unica, indiferent de data inscrierii, 130 lei.
Kitul de participare difera foarte mult. Exista ceva in comun, revista Alerg in 2 editii, pentru fiecare concurs si un gel. De aici diferenta mare. MIB are un tricou Adidas (foarte bun) si cam atat, pe cand MPC are o bluza Gravity (excelenta), o carte si un DVD cu subiect montan. Avantaj MPC de departe, la o taxa mult mai mica.Maratonul Piatra Craiul este una din putine curse care limiteaza participarea participarea, MIB primeste pe oricine (alergatul pe asfalt nu prezinta riscuri). Sunt curios care ar fi rezultatul privind participarea daca MPC ar trece la un mod de promovare comercial - nu ca as dori asa ceva, pentru ca s-ar pierde o parte din farmecul cursei. 
Ambele curse se concureaza direct, avand loc in acelasi weekend, o veche controversa in lumea alergarii. Ambele curse pierd participanti, dar parca asfaltul iese mai sifonat, pentru ca foarte multi aleg crestele Craiului, infinit mai atragatoare decat asfaltul incins al Bucurestiului. Unii alearga ambele curse, multi vin sambata la MPC si sambata alearga stafeta sau semi sau si mai curand stau la soare in Crai. Din ce in ce mai multi alergatori trec de la asfalt la trail din motive care nu necesita prea multa explicatii. sa spunem doar ca din mai pana in octombrie este oribil sa alergi pe asfalt din cauza caldurilor, pe cand trailul are loc in racoarea padurilor sau a crestelor alpine. In plus si oferta de concursuri este mult mai diversificata. 
In concluzie Maratonul International Bucuresti este cel mai mare maraton din Romania, dar detine primul loc si pentru ca Maratonul Piatra Craiului si Ecomaraton Moeciu nu doresc sa-l concureze, Ambele au potential de depasi MIB la numarul de maratonisti, in opinia mea. Totusi e vorba de vizuni diferite asupra organizarii unui concurs de top si inca o data se dovedeste ca daca pui suflet in organizare oamenii apreciaza si vin si fara un PR si o comunicare profesionista.
Suflet > Bani

Iata cateva cifre privind numarul de participanti la maraton la unele curse in 2015:

Maratonul International Bucuresti: 832Maratonul Piatra Craiului: 635Ecomaraton Moeciu: 506Maratonul International Cluj; 252Apuseni Maraton: 221Ciucas X3 220Via Maria Theresia: 133Brasov Marathon (trail) 118)Maratonul International Brasov (sosea) 81  

3 comentarii:

  1. Foarte bun articolul, impartaseste si parerile mele vis-a-vis de MIB vs. MPC.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta statistica....totusi, o intrebare: daca datele de desfasurare ale MIB si MPC sr fi la o distanta rezonabila unul de celalalt, cat de mult s-ar modifica aceste cifre? Crezi ca MPC ar trece de MIB ca numar de alergatori?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu, cel mai mult de castigat ar avea MIB-ul. MPC genereaza un atasament mult mai mare ca MIB, din foarte multe motive. este interesant ca si fara buget, publicitate si oameni profesionisti la organizare (care sunt platiti pt asta, pe cand MPC e organizat in timpul liber) MPC este aproape ca numar de participanti

      Ștergere