vineri, 26 decembrie 2014

Retrospectiva 2014 - Lumini si umbre

Nu reusesc sa ma hotaresc daca 2014 a fost un an bun sau rau. Daca ma uit la numarul de kilometri in competitie (507 km, in crestere fata de 2013) si la concursurile frumoase la care am participat, la premierele personale, a fost un an bun.
In 2014 am bifat primele doua ultramaratoane, VLC 80 km (trebuiau sa fie 54, dar ne-am ratacit mai multi, asa ca organizatorii au avut amabilitatea sa deschida o categorie speciala doar pentru noi) si Transmaraton, 64 km si am reusit sa cobor sub 4 ore la Roma.

Totusi, a fost un an cu multe probleme de sanatate, iar timpii mei din concurs nu au fost atat de buni cat mi-m dorit. Am avut o accidentare la muschii abdominali pe care am dus-o pe picioare cam tot anul (posibil de la handbal, avand in vedere ca in sezonul trecut am fost iar legitimat in liga a treia si am jucat in majoritatea meciurilor). In mai, dupa Eco am facut o ecografie si diagnosticul a fost microfisuri la muschii abdomenului inferior. Am luat o luna pauza completa, si am reinceput usurel in iunie cu alergarile. Problemele au reaparut treptat, iar la finalul sezonului am facut iar ecografia, iar acum imi arata o ruptura mica in abdomen, un orificiu herniar de 0,40 cm. Se manifesta mai mult pe coborare, cand era dilatata de la efortul depus pe urcare, si imi strangula nitel matele. De aceea dureri aveam mai mult la final si pe coborarile mai accentuate, ceea ce evident ma frana.

Au fost multe momente frumoase, incepand cu Gerarul special datorita zapezii proaspet cazuta pana cu cateva ore inainte de cursa, cei 30 km de la Maratonul Zapezii din februarie (o cursa marca Ilie Rosu, va recomand calduros), Semimaratonul Brasov cu o tranta memorabila pe coborare :), Maratonul Brasov, alta cursa marca CPNT, cu un traseu foarte frumos si alergabil, evident deja clasicul Ecomarathon, care nu mai necesita nici un fel de prezentare.



Au fost si 2 curse de sosea, semimaratonul Bucuresti unde am fost pacer la 2 ore, prima experienta de genul acesta si mai ales, maratonul clasic de la Roma, un concurs absolut superb, excelent organizat si intr-un decor fabulos. Au fost 4 zile extraordinare, impreuna cu prieteni si cunoscuti si un grup de peste 100 de romani, majoritatea prin Ro Club Maraton. Va recomand daca n-ati fost sa incercati si unul dintre marile maratoane clasice. O experienta foarte placuta.

Foarte frumos a fost si la Retezat Trail Race (acum Retezat Sky Race), unde am avut privilegiul sa alerg alaturi de Ionut Zinca. La start, pentru ca apoi l-au mai vazut doar spectatorii, voluntarii si arbitrii de pe traseu. In afara de alergarea fabuloase pe crestele Retezatului trebuie neaparat sa remarc petrecerea cu vin de Corcova la foc de tabara.

Am bifat si primele 2 alergari de tip Vertical Race, curse scurte, doar in urcare, Squeezy Vertical Race Zarnesti si Vertical Trail Race pe Jepii Mici in Bucegi. Din pacate am ratat Hit the Top, cursa verticala care o asteptam cel mai mult, din motive medicale (pauza de primavara). Sper sa se organizeze si in 2015.

Mi-am dorit ca in 2014 sa alerg la primul ultramaraton. Initial ar fi trebuit sa incep la Transmaraton, dar a aparut VLC, un concurs care a avut prima editie in 2014, organizat de un amic de la handbal, Cezar Alexandru, intr-o zona foarte frumoasa a muntilor Latoritei. Chiar daca ne-am ratacit si am alergat vreo 25 de km in plus, eu nu m-am suparat intrucat am reusit sa vedem mai multe si am petrecut cateva momente frumoase cu alti 2 colegi alergatori, Traian Cristian David Matei, Levente Polgar si Vlad Tanase. Sincer, alergam si mai mult daca trebuia, intrucat m-am simtit foarte bine toata cursa.

Transmaratonul a fost alt moment de referinta pentru mine, atat datorita efortului de a strange bani (e mult mai greu decat alergatul :D) cat datorita caracterului special al evenimentului, combinat cu decorul fabulos al Transfagarasanului.

Din pacate anul acesta am fost nevoit sa sar peste Bucegi 7500 (partenerul meu a refuzat, si ne-am pastrat pt 2x2, din pacate ciuntit anul acesta) si peste Maratonul Piatra Craiului, pe motiv de deplasare cu munca :(

Sezonul l-am incheiat la Azuga Trail Race, unde am avut parte de tot noroiul pe care l-am dorit si o vreme foarte buna de alergat, cu ploiae, vant si ceata, sa simti ca esti la munte :)).

Dupa Azuga am decis sa fac un efort sa-mi rezolv problemele medicale, asa ca am consultat un specialist si am decis sa-mi operez mica hernie, ca sa pot sa scap de durerile omniprezente. Operatia a decurs ok, dar dupa 4 zile am facut un hematom imens (13 cm), care trebuie resorbit de organism inainte sa am voie sa alerg. Va dura se pare 2-3 luni, perioada de pauza fortata.

Pentru 2015 aveam in plan initial sa-mi fac punctele pentru UTMB 160 (Ultra Trail du Mont Blanc), Bucegi 7500 proba lunga si 100k la Ciucas, dar toate planurile trebuie amanate pana ma recuperez complet si voi putea sa-mi fac si un plan de antrenament (de revenire, pt ca voi reincepe de la zero practic, dupa o pauza asa lunga).

Ce pot sa planific este implicarea la VLC 2015 la amenajarea si marcarea traseelor, intrucat este un concurs si o zona care chiar merita atentia voastra.

Va doresc la toti sarbatori fericite si un 2015 cu multa sanatate, satisfactii si cat mai mult km pe munte si pe sosea.

La multi ani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu