marți, 19 noiembrie 2013

Recenzie de carte - Ultramaratonistul de Dean Karnazes


Este prima data cand fac o recenzie a unei carti, asa ca va rog sa aveti mila :)).

Am castigat cartea duminica 17 noiembrie, la antrenamentul oficial pentru Baneasa Trail Runing, iar luni seara era deja gata citita. Desi sunt un cititor impatimit (citesc in orice loc, de la toaleta pana la metrou si nu trece o seara sa nu adorm cu cartea langa mine, indiferent cat de obosit sunt) faptul ca am terminat-o foarte repede spune cam tot ce era de zis despre cat de mult mi-a placut.

Pentru majoritatea, alergatori sau nu, Dean Karnazes este un anonim, asa cum sunt toti “nebunii” care alearga ultramaratoane. Dean este unul dintre cei mai buni alergatori ultra (ultramaratonul este orice distanta peste cea clasica de 42 de km, 50, 60, 90, 100, 160, 300, etc - nu exista o limita, decat cea pe care ne-o stabilim singuri sau origanizatorii unui concurs), castigator a unor ultramaratoane celebre, Western States 100, Badwater (217 km la temperaturi de 40-50 grade in Nevada).



Ce va va place cel mai mult este faptul ca desi Karnazes este un fel de supraom pentru majoritatea, cam orice alergator va regasi macar partial in aventurile si trairile lui. Cu totii am fost intrebati de ce alergam, cu totii incercam mereu sa ne depasim limitele, toti alergam de placere si facem eforturi mari ca sa impacam viata sociala si familia cu pasiunea noastra.

Desi a alergat un pic de performanta in scoala, s-a lasat pe la 20 de ani, ca sa reinceapa sa alerge dupa 30 de ani, insurat si cu 2 copii mici. Are o slujba, o familie care il sprijina foarte mult, si prea putin timp pentru cate ar vrea sa faca, ca noi toti de altfel.

De aici au urmat o sarabanda de alergari pe distante din ce in ce mai lungi, de la 42 la 320 de km, alergate si povestite cu umor. Nu e deloc o insiruire de fapte de arme si performante seci, ci doar povestea, scrisa cu har si mult umor, a unor performante fabuloase, dar care par la indemana oricui dispus sa dedice timp, efort si multa vointa pentru asi depasi limitele.

Lupta pe care o duce Karnazes este doar cu el, cu limitele corpului sau si nu cu alti alergatori. Mi-au placut foarte mult istorisirea celor 2 ultramaratoane povestite, Western State 100 (161 km) si Stafeta (320 de km, und ceilalti concurenti alergau in sistem stafeta). Povestea este atat de antrenanta, incat iti vine sa lasi cartea din mana si sa o iei la fuga spre Brasov :)).

Povestea vietii lui Dean Karnazes este o dovada vie ca orice om poate alerga, oricat de mult, iar limitele sunt doar acele pe care ti le imaginezi tu. Nu exista nu pot, nu am timp, exista doar scuze mai mult sau mai putin facile.

Dean va va lua cu el prin muntii Californei, prin desertul arid din Nevada, prin gerurile si vanturile cumplite ale Antarcticii, mereu in alergare, mereu optimist si cu umor, inconjurat si sustinut enorm de sotie, copii si parinti.

Pentru alergatorii carea viseaza in secret la un ultramaraton, cartea va familiarizeaza cu o lume care doar o intrezarim la maratoanele noastra, o lume a efortului imens, al depasirii constante a limitelor, o lume cu durere fizica, dar cu mari satisfactii personale.

O carte care te faci sa-ti doresti sa alegi mai mult, mai repede, mai departe.

Sper sa va placa la fel de mult cat mi-a placut si mie :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu