vineri, 15 aprilie 2016

Ce facem inaintea unei curse - Do's and Don'ts

Acest articol se adreseaza mai ales alergatorilor aflati la inceput, si care s-au inscris la prima sau la primele lor curse. Majoritatea celor experimentati stiu sau ar trebui sa stie aceste lucruri. Asa o fi?

OK, v-ati inscris la o cursa. Conteaza mai putin daca e un cros in parcul Tineretului, Cursa de 10 km a Constantinei Dita Tomescu sau Semimaratonul Petrom. Este un concurs, v-ati inscris, ati platit o taxa, v-ati antrenat sau nu, si a venit in sfarsit ziua concursului. Ce facem mai intai? Aveti mai jos cateva sfaturi din experienta mea limitata. Poate nu sunt cele mai bune, dar cateva ar trebui sa va ajute un pic:

- ne trezim cu minim 3 ore inainte (nu uitati sa dormiti bine si mult), luam un mic dejun consistent, fara excese culinare. Nu o sa va dau sfaturi de nutritie, dar puteti gasi pe net o multime de recomandari de la oameni mult mai priceputi decat mine. Important e sa nu faceti tocmai in dimineata asta experimente culinare. Pentru mine momentul esential nu este micul dejun, ci mersul la toaleta dupa. Cam asta e primul semn daca voi avea o cursa reusita sau nu. Dupa ce pap iau un Imodium, pentru ca relatia mea cu gelurie pe baza de cofeina sta sub zodia lui: its complicated ;)

- aveti grija sa ajungeti la locul de start cu minim o ora inainte, ca sa aveti timp sa va schimbati, sa depozitati hainele de strada/bagajul (poate fi coada), sa socializati cu prietenii si cunoscutii, sa mergeti la baie pentru ultima data (foaaarte important) si cel mai important, sa va incalziti bine;

- intotdeauna incepeti incalzirea cu o alergare usoara. Marea majoritate a antrenorilor nu recomanda stretchingul inainte de o alergare usoara. Daca va intindeti bine si muschii, tendoanele si ligamentele nu sunt incalzite si riscati sa va accidentati. O alergare usoara de 10 minute va incalzeste bine si apoi puteti sa faceti si stretching;

- intrati in zona de start din vreme, si daca aveti zona de start alocata, respectati zona de start unde ati fost alocati. Zonele de start se fac in functie de viteza cu care alergati (de cele mai multe ori in baza declaratiei voastre si/sau de rezultatele voastre anterioare)

- in cazul in care nu exista zone de start alocate si nu sunteti deja un alergator rapid, NU va pozitionati in fata, in primul rand. In primele randuri sunt alergatori rapizi si foarte rapizi, care vor pleca in tromba. Nu e o experienta placuta sa plece toata lumea de langa tine tare (iar daca esti o fata mica de statura exista riscul sa-ti iei coate in cap), ii incurci si pe ei si se pot intampla accidente. Poti lua startul foarte bine si mai din spatele plutonului, mai ales daca nu ai in obiectiv un personal best. Eu am vazut de multi ori, ultima data la Sinaia, in primele 3 randuri alergatori care ar fi trebuit sa fie mult mai in spate, si care au plecat mult mai lent decat oamenii de langa ei. Mereu trebuie sa faci slalom printre ei si nu cred ca e placut nici pentru alergatorii mai lenti.

- daca cursa are mai multe segmente care se repeta (ture) si sunteti ajunsi din urma de alergatori rapizi, faceti-le loc si lasati-i sa alerge. Imi aduc aminte anul trecut la Petrom, eram pace-maker la 2 ore si aveam un grup numeros, si i-am ajuns din urma pe alergatorii mai lenti de la 10 km. A fost destul de neplacut sa facem slalom printre grupurile care blocau toata strada si sa pastram ritmul si grupul. Am pierdut acolo cam jumatate din grup, oameni care si-au ratat obiectivul. Alergatorii sunt fair-play si e frumos sa va ganditi si la cei de langa voi. Asta inseamna cateodata si sa te dai la o parte si sa faci loc unora mai rapizi.

- studiati bine traseul si fiti pregatiti pentru zonele mai dificile, urcari, coborari, scari, coturi, curbe stranse, etc

Iar ultimul sfat este sa va bucurati intotdeauna de alergare. Alergarea e o placere, o placere cu bataturi, vanatai, sudoare si cateodata un pic de sange, dar mereu o placere.

Ne vedem duminica sa batatorim un pic asfaltul ;)

6 comentarii:

  1. Buna Dinu, te rog sa ne spui parerea ta despre organizarea si traseul cursei NN BI10K?
    Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost foarte ok, am spus in articolul dedicat special cursei respective

      Ștergere
  2. Va dau si eu în sfat: nu mai blocați orasele cu maratoanele pulii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu sper sa le blocam cat mai des, sa moara de ciuda prostii, asa ca tine :))

      Ștergere