duminică, 27 august 2017

Apuseni Ultra Race - Cum se naste un ultramaraton de 160 km

Puteti sa luati acest articol ca o reclama sau nu. L-am scris mai mult din curiozitate, si poate ca sa-l ajut (pro bono, imi platesc taxa de inscriere la fel ca restul alergatorilor) un pic pe omul din spatele evenimentului, Cozmin Ardelean.

Pe 22-24 septembrie va avea loc primul ultra de 160 km, distanta clasica a ultramaratonului (100 mile). Distanta s-a mai alergat in circuit, dar nu pe munte (stiu ca Ben Ami va avea o alta opinie :D), deci avem o premiera absoluta in lumea alergarii montane.

Cum deschiderea inscrierilor a generat anumite discutii legate de validarea alergatorilor (trebuia sa ai anumite curse de ultra alergate) si pentru ca eram curios, l-am intrebat pe Cozmin cateva ceva despre dificultatile intampinate in organizarea concursului.

Referitor la conditiile de validare, ca sa fi acceptat trebuia sa fi terminat deja un ultramaraton. Cursele care sunt trecute sunt cele a caror organizatori au fost de acord sa fie trecuti ca si curse de calificare. Daca ati alergat alt ultra si nu e trecuta in lista, vorbiti direct cu Cozmin si sigur se rezolva, omul e si el alergator de ultra. Merge si Ciucas Ultra, ca tot au intrebat multi de ce nu este pe lista si cursa aceasta. 


Multa asteptata harta cu profil si detalii va veni cam intr-o saptamana, livrata de o firma specializata. Din cate mi-a spus Cozmin, traseul are cam putin peste 160 de km si o diferenta de nivel intre 6000 si 7000 m. Cum gasirea si parcurgerea traseelor necesare a durat luni de zile, fiind prima editie, iar traseul are o lngime fara precedent in Romania, intarzierea a fost inevitabila. Probabil odata cu editia a doua lucrurile se vor aseza.

A fost foarte greu sa gasesti un traseu de 160 km prin Apuseni, munti care nu au foarte multe poteci turistice, multe forestiere, si zone superbe despartite de distante mari. A fost enorm de mult de umblat, si nu a iesit exact asa cum si-ar fi dorit Cozmin. Adica vor fi destule portiuni de drum forestier, si chiar si o bucata de asfalt, nu va spun cat, va las sa descoperiti si singuri :). Poate pana la editia a doua organizatorii vor putea sa gaseasca sau chiar sa traseze alte poteci, ca sa scurteze din bucatile de drum. 

Traseul se anunta unul foarte frumos, cu startul din Arieseni si finish in statiunea Muntele Baisoarei. Vom trece prin cele mai frumoase zone din Apuseni, Padis, groapa Ruginoasa, vom traversa cheile Galbenei, vom ajunge la lacul Belis, pe muntele Vladeasa, la Rachitele, vom traversa Apusenii in lung si lat. 

Mie imi place data aleasa de Cozmin, poti participa si la Ciucas si ai 2 saptamani sa te refaci, si apoi ai 2 saptamani pana la MPC. Nu e mult, chiar putin pentru refacerea dupa ultramaraton, dar nici foarte putin. Vara ar fi fost mult prea cald prin Apuseni, iar daca il organiza in octombrie ziua ar fi fost mult mai scurta. Un compromis bun.

Regulamentul e destul de flexibil, putem sa ne trimitem echipament si provizii in 3 locuri diferite, putem sa avem un pacer cu noi pe ultimul segment. De exemplu frontala va fi obligatorie de la Padis, care e si punct unde poti trimite un drop-bag. Deci poti pune frontala in drop-bag si alerga cu mai putin in spate pana acolo. Vor fi 16 puncte de hidratare si alimentare, in medie unul la 10 km. Pacerul poate sa insoteasca alergatorul pe portiunea Maguri Racatau – vf.Muntele Mare (1.826m) – Finish (Statiunea Muntele Baisorii), cu conditia sa nu-i acorde decat un suport moral. 

Timpul limita este de 48 h, urmand sa aflam si timpii intermediari pana pe 5 septembrie. Tinand cont de diferenta de nivel si de dificultatea redusa eu zic ca e timp suficient pentru a termina.

Vom traversa zone salbatice, putin umblate, dar si zone "civilizate", drumuri, poteci si terenuri nemarcate. Vom traversa cheile Galbenei prin apa (ma rog, se poate si pe uscat, dar parca e mai distractiv prin apa) si cu siguranta va fi distractiv.

Deocamdata suntem 20 de alergatori, eu sper ca pana la finalul inscrierilor sa fim mai multi.

Ne vedem acolo?

Later edit: In premiera puteti vedea harta traseului, prima versiune



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu