Fake-news se întoarce după o pauză de mulți ani, dragii moșului. Ce a mai făcut redacția în perioada asta va întrebați? Păi ne-am apucat de organizat concursuri de trail running și am făcut atâta bănet că nu am mai avut timp de nimic, decât de cheltuit averile și decorat castelele din Espana. Anul asta nu am mai organizat mare lucru, așa că, stimulați și de diverse discuții de pe mărețul facebook, ne-am pornit să alcătuim îndreptări pentru organizatori și concurenți, care sperăm că vor deveni litera de lege pentru toată lumea!
Păi să începem, atunci:
- ca să se evite discuțiile nesfârșite despre taxele de înscriere prea mari (nu înțelegem de ce nu se plânge nimeni când taxele sunt prea mici, ceva ne scapă acolo), decretăm că de acum încolo toate concursurile de alergare montană se vor organiza fără taxe. Ba chiar venim cu ideea ca organizatorii sa facă un sondaj și îi vor întreba pe participanți cât doresc să primească ca să participe la cursa lor.
- furnizorii și sponsorii își vor dubla contribuțiile sau nu vor mai cere bani pentru produsele și serviciile necesare organizării, iar autoritățile locale sunt obligate să dea o subvenție mai mare ca la Brașov Maraton la fiecare cursa și măcar câte un apartament la fiecare organizator. În cel mai rău caz acceptăm și o garsonieră, dar să fie măcar confort 1.
- premiile pentru primele locuri vor fi obligatoriu în bani, dar organizatorii vor avea dreptul să decidă dacă dau sau încasează aceste premii. Așa s-ar evita foarte simplu situații ca cea de la Râșnov, iar bugetul cursei s-ar echilibra. Încă nu e timpul pierdut pentru o modificare a regulamentului cursei, trebuie doar sa modificați pe site. Cu plăcere dragii moșului, redacția va stă la dispoziție și pentru alte sfaturi financiare.
- Întrucât sunt curse care o dau în bară an de an cu marcajul traseului (probabil hărțile se agață acolo în cui mai jos decăt trebuie si de aia iese buleala an de an) propunem să se renunțe la marcajul la sânge, iar intersecțiile să fie marcate în toate direcțiile. Ce contează că se vor rătăci o groază, așa promovăm alergătorii locali care stiu traseul și care acum nu mai au loc de alde Mitrică, Damian, Amariei, Ingrid și alții că ei. În plus toată lumea va avea o șansă și dacă ești norocos nu mai este nevoie să te antrenezi ca un nebun.
- Antrenamentul intensiv trebuie interzis cu strictețe. Păi de ce să mă întreacă pe mine ăla care se antrenează ca un nebun in fiecare dimineață când eu sforăi cu burta în sus și râgăi berea de cu seară în timp ce ăla încinge potecile și aleile la prima oră? Nu e corect să mă întreacă, am și eu drepturile mele.
- ne bucurăm să vedem că alte sfaturi ale noastre, din articole precedente sunt ascultate cu sfințenie, inclusiv de către profesioniști. Dragilor, nu e cool și nici necesar să citiți regulamentul, care se aplică doar la fraierii care stau 5-10 minute să-l parcurgă și evident, la fraierii care stau să-l scrie (ce looseri, să mai scrie cineva reguli!!!). Aici simt că suntem pe un drum bun, așa că nu avem ce să vă mai spunem în plus.
- ce ne dezamăgește este că nu sunt destui care să se plângă despre orice amănunt la fiecare cursa. Nu uitați că organizatorii fac munți de bani, așa că aveți tot dreptul să vă plângeți. Simt că aici se poate mai mult. Nu ați găsit nici un motiv? Inventați, facebook-ul suportă orice, iar în cel mai rău caz puteți da ignore și să va îndreptăți spre următoarea victima, pardon, cursa.
- cugetăm la ideea de a înlocui cursele de alergare cu antrenamente de grup, conduse neapărat de campioane mondiale. Vom aștepta totuși până se va înlocui circuitul Mondial cu unul intitulat Golden Group Training Series.
Că să închidem în forță, felicitări maxime celor care se prezintă la curse grele fără antrenament și fără echipamentul obligatoriu/recomandat. Bravo frate/soro, le-ai arătat tu la fraieri! E dreptul tău să alergi în chiloți de tip Borat și șlapi cu blăniță dacă ai chef. Regulile ie pentru fraieri!
Pe curând?